Op zoek naar zelfstandig wonen

Casper Huurdeman
Casper Huurdeman
Wooninitiatief voor jongeren met verstandelijke beperking

De stichting BaarnHuis en Eemland Wonen gaan gezamenlijk op zoek naar een geschikte locatie om een kleinschalige woonvorm voor twaalf jongeren met een beperking te bouwen. in een maandag ondertekende intentieverklaring hebben beide partijen vastgelegd dat zo'n beschermde woonvorm het liefst nabij het centrum- er moet komen. Een programma van eisen wordt door de wooncorporatie en stichting opgesteld. De stichting BaarnHuis is twee jaar geleden opgericht. De kiem is gelegd tijdens de handbaltrainingen voor g-sporters bij HCLB.

Een groep ouders van kinderen met een verstandelijke beperking heeft proactief gesteld gezamenlijk een veilige begeleide kleinschalige woonvorm te willen creƫren. Het betreft (Baarnse) jongeren, die niet helemaal op eigen benen kunnen staan, niet eeuwig thuis kunnen blijven wonen en daartoe een steuntje in de rug nodig hebben. Ingezet wordt op een woonvorm met eigen appartement met woonkamer, keuken, bad- en slaapkamer, en 24 uurs zorg. In de regio bestaan kleinschalige woonvormen voor deze speciale doelgroep, echter de Baarnse jongeren willen in Baarn blijven wonen. De groep moet gesmeed worden, komt nu al een aantal keer per jaar samen. BaarnHuis heeft toenadering gezocht tot Eemland Wonen. De corporatie streeft ook huisvesting van speciale doelgroepen na, zei directeur Claessens bij de ondertekening. Gezamenlijk wordt op zoek gegaan naar concrete bouwmogelijkheden in de huursector voor de jongeren in de leeftijdscategorie tussen de 20 en 40 jaar. Bart Sonnenberg noemde als optie nieuwbouw bij de Paaskerk aan de Oude Utrechtseweg, waar Brandpunt gesloopt gaat worden.

In het verleden was gekeken naar het oude ABN/AMRO kantoor in de Laanstraat, wat nu door apotheek Julius wordt bewoond, maar er zij meer locaties in beeld, aldus Pinchetti. Wij mikken op een eigen plek voornamelijk voor echte Baarnse jongeren met een beperking, dicht bij thuis en het centrum, niet weggestopt op de Oosterhei want ook deze jongeren hebben sociale contacten nodig, willen zelf boodschappen doen", zei Sonnenberg, De financiering gebeurt uit de wajong-uitkering en de pgb's van de jongeren, zodat er geen financiƫle belemmeringen zijn. Eemland Wonen moet zien de woonvorm rendabel te maken voor nu en de toekomst.

Foto Casper Huurdeman